Avocatul lui Navalnîi a fost reţinut la Moscova

Avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe defunctul lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi şi care a însoţit-o pe mama acestuia în colonia penitenciară, a fost reţinut marţi la Moscova.

Avocatul lui Navalnîi a fost reţinut la Moscova


Avocatul care l-a reprezentat în instanţă pe defunctul lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi şi care a însoţit-o pe mama acestuia în colonia penitenciară situată dincolo de Cercul Polar, săptămâna trecută, când femeia a făcut demersuri insistente pe lângă autorităţi pentru returnarea trupului fiului ei, a fost reţinut marţi la Moscova, potrivit unor media care citează surse, informează Reuters.

Reţinerea lui Vasili Dubkov a fost anunţată de ziarul Novaya Gazeta Europe, de postul de ştiri SOTA şi de antena rusă a BBC.
Potrivit datelor preliminare, avocatului lui Navalnîi i se impută "încălcarea ordinii publice". O sursă a canalului SOTA a declarat că Dubkov a fost dus la secţia de poliţie Şcerbinka din Moscova.
După decesul subit al lui Navalnîi în colonia penitenciară din regiunea arctică Iamalo-Neneţk anunţat de autorităţi în 16 februarie, Dubkov a însoţit-o pe mama acestuia, Liudmila, în timpul deplasării ei la Salehard, centrul administrativ al regiunii respective, ajutând-o în demersurile făcute pentru a i se returna trupul fiului ei.
Nu există încă o confirmare oficială a reţinerii avocatului lui Navalnîi, notează publicaţia independentă Meduza.io.
În octombrie 2023, trei dintre avocaţii lui Navalnîi, Aleksei Lipţer, Igor Sergunin şi Vadim Kobzev, au fost plasaţi în arest preventiv într-un dosar penal pentru participare la o "organizaţie extremistă", având în vedere că Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), întemeiat de Aleksei Navalnîi, a fost declarat "organizaţie extremistă" şi scos în afara legii. Alţi doi avocaţi ai opozantului, Olga Mihailova şi Aleksandr Fedulov, care părăsiseră Rusia la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, au fost arestaţi în lipsă şi daţi în urmărire generală în acelaşi dosar, conform Meduza.io.
Potrivit anchetatorilor, Aleksei Navalnîi transmitea mesaje din închisoare echipei sale prin intermediul avocaţilor săi. (Agerpres.ro)