Joe Biden ia în calcul să vină în Europa la un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina

Președintele SUA, Joe Biden, ia în calcul să efectueze o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie 2023, atunci când se va împlini un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Joe Biden ia în calcul să vină în Europa la un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina


Președintele SUA, Joe Biden, ia în calcul să efectueze o călătorie în Europa în jurul datei de 24 februarie 2023, atunci când se va împlini un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, au precizat doi oficiali de rang înalt ai administrației americane pentru CNN.

Încă nu a fost confirmată deplasarea, iar detaliile nu au fost puse la punct, însă unul dintre oficiali susține că o posibilă oprire ar putea avea loc în Polonia, un aliat-cheie din NATO care găzduiește în prezent mii de trupe americane și servește drept hub pentru transporturile de armament occidental către Ucraina. Tot acolo, militarii Statelor Unite îi antrenează pe cei ucraineni.

Pe de altă parte, spune unul dintre oficiali, este puțin probabil să meargă Joe Biden și în Ucraina cu această ocazie, date fiind preocupările de securitate.

De câteva săptămâni, consilierii președintelui american fac planuri în legătură cu modul de a marca împlinirea a un an de la lansarea invaziei, fiind avut în vedere și un discurs major. Ei speră să scoată în lumină reziliența poporului ucrainean, arătând că, la începutul războiului, mulți credeau că prăbușirea Kievului va fi o chestiune de zile.

NBC News a vorbit în premieră despre o posibilă călătorie a liderului american în Europa.
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, ar urma să sosească și ea luna viitoare în Europa, pentru Conferința de Securitate de la Munchen, acolo unde războiul din Ucraina va fi principalul subiect de discuție al liderilor mondiali.
O călătorie a lui Joe Biden pe bătrânul continent pentru a marca momentul 24 februarie 2023 ar evidenția unitatea Statelor Unite cu Europa și NATO împotriva Rusiei.