Baraj ucrainean distrus: Nu există un pericol nuclear imediat la centrala Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că nu există un pericol nuclear imediat la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka.

Baraj ucrainean distrus: Nu există un pericol nuclear imediat la centrala Zaporojie


Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat marţi că "nu există un pericol nuclear imediat" la centrala Zaporojie după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud) ocupată de Rusia, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Experţii AIEA" prezenţi la centrala Zaporojie "monitorizează îndeaproape situaţia", a precizat organismul ONU într-un mesaj pe Twitter.

Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka. Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a denunţat o ''crimă de război''.
Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, a cărui apă serveşte la răcirea centralei, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.