Biserica Sf. Ecaterina, distrusă de flăcări, nu avea autorizație de securitate la incendiu

ISU Dobrogea vor derula un control pentru verificarea legalităţii funcţionării din punctul de vedere al securităţii la incendiu în cazul capelei provizorii distrusă duminică de flăcări

Biserica Sf. Ecaterina, distrusă de flăcări, nu avea autorizație de securitate la incendiu


Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea" vor derula un control pentru verificarea legalităţii funcţionării din punctul de vedere al securităţii la incendiu în cazul capelei provizorii distrusă duminică de flăcări, aceasta fiind construită în curtea bisericii Sf. Ecaterina, au informat, luni, reprezentanţii instituţiei.

Parohia Sf. Mare Muceniţă Ecaterina a solicitat primul aviz de securitate la incendiu în septembrie 2012.

"În data de 02.09.2012, Parohia Sf. Mare Muceniţă Ecaterina a solicitat aviz de securitate la incendiu necesar demarării lucrărilor de construcţie la un lăcaş de cult nivel parter, construcţie din beton - situat pe strada Brest, cartierul Tomis Plus, Constanţa. Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Dobrogea' al judeţului Constanţa a acordat avizul de securitate la incendiu, în baza documentaţiei trimise", se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU "Dobrogea".

Ulterior, în data de 23.11.2021, a mai fost solicitat un aviz de securitate la incendiu "de modificare în curs de execuţie" pentru acelaşi lăcaş de cult, dar cu regimul de înălţime s+p+2e, construit tot din zidărie, menţionează ISU.

Aceeaşi solicitare a Parohiei Sf. Mare Muceniţă Ecaterina viza şi un lăcaş social cu acelaşi regim de înălţime (s+p+2e), construcţie din beton.

Pentru lăcaşul de cult nu a fost solicitată autorizaţia de securitate la incendiu deoarece construcţia nu a fost finalizată, acest document solicitându-se după terminarea lucrărilor de construire, arată sursa citată.

"Având în vedere că în evidenţele instituţiei noastre lăcaşul de cult era în construcţie, menţionăm că nu a fost planificat niciun control de specialitate la acest obiectiv. Potrivit celor constatate de primele echipaje sosite la locul evenimentului din data de 28.08.2022, deşi a fost emis un aviz pentru un lăcaş social s+p+2e, în teren existau, de fapt, nişte anexe cu regim de înălţime parter. Totodată, în aviz figurează o construcţie din zidărie, iar în teren era o construcţie din lemn", menţionează ISU "Dobrogea".

Totodată, ISU a transmis că, în urma parcurgerii unor documente privind controalele tematice anterioare efectuate la lăcaşurile de cult, premergător Sfintelor Sărbători Pascale, a fost identificat un document de control întocmit în anul 2017 de o echipă de control din cadrul Inspecţiei de Prevenire care a efectuat o verificare la o anexă din curtea bisericii respective, ce nu figura în documentaţia depusă pentru aviz.

"Construcţia era din material combustibil (lemn). Pentru deficienţele constatate, preotul paroh a fost sancţionat cu nouă avertismente. Printre neregulie constatate, menţionăm: construcţia improvizată funcţiona fără solicitarea şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, nu era organizată activitatea de apărare împotriva incendiilor, mijloacele de primă intervenţie (stingătoarele) nu erau verificate, instalaţia electrică era exploatată cu deficienţe şi improvizaţii", a anunţat ISU "Dobrogea".

Un număr de 11 apartamente au fost afectate de flăcări şi fum, iar faţada blocului în care sunt aceste locuinţe a fost distrusă de foc, în urma unui incendiu care a cuprins duminică o biserică dintr-un cartier al municipiului Constanţa.