CCR: Impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională

Curtea Constituţională a luat o hotărâre cu privire la sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

CCR: Impozitarea pensiilor speciale este neconstituțională


Curtea Constituţională a României a luat o hotărâre cu privire la sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de peste 7.000 lei.

Săptămâna trecută, Curtea amânase pentru a patra oară o decizie în această speță, tergiversată încă din luna iulie.
Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.
Potrivit amendamentului, veniturile pensionarilor cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă. Acesta a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului, spune Digi 24.