Chițac: Stațiunea Mamaia nu este goală. S-au deschis granițele, românii au sărăcit

Stațiunea Mamaia nu este goală în prezent, dar numărul de turiști este mai mic decât anul trecut, o situație care poate fi pusă pe seama unor cauze obiective, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac.

Chițac: Stațiunea Mamaia nu este goală. S-au deschis granițele, românii au sărăcit


Stațiunea Mamaia nu este goală în prezent, dar numărul de turiști este mai mic decât anul trecut, o situație care poate fi pusă pe seama unor cauze obiective, a declarat primarul Constanței, Vergil Chițac, marți, la B1TV.

Întrebat dacă urmărește efectele deciziei de a suspenda plata parcării pe timp de noapte, edilul a explicat: „Urmăresc, eu nu sunt așa de optimist, adică eu am făcut un pas înainte, ați văzut că am extins perioada de la ora 19 până la 9 dimineața, deci vorbim aici de 14 ore, dar vom vedea dacă și hotelierii vor face un pas în față să închirieze mai multe locuri de parcare de la primărie contra sumei aceleia infime despre care ați precizat, de 70 de bani pe oră”.

„Mamaia acum nu este goală, sigur că numărul de turiști este mai mic decât anul trecut, pentru că sunt cauze obiective. Știți și dumneavoastră că s-au deschis granițele, românii au sărăcit, criza aceasta economică a fost însoțită de inflație. Citeam astăzi o știre prin care s-a demonstrat că 37% din români au venituri mai mici pe care le alocă petrecerii vacanței de vară. Mă rog, sunt și alte cauze obiective, dar știți că Mamaia a fost plină în weekend”, a adăugat Vergil Chițac.

Întrebat care este totuși problema de fond, el a afirmat: „Îmi e greu, eu nu pot să fac o diagnoză că nu sunt de specialitate. Lucrul acesta trebuie și va trebui să îl discutați în cadrul Organizației de Management al Destinației Turistice, care se va înființa în curând și unde laolaltă vor fi toți lucrătorii în turism, deopotrivă hotelieri, restaurante, dar și primăria, ca municipalitate. Acolo trebuie să avem abordările acestea”.

„Sunt mai multe cauze. Putem vorbi la modul general, dacă nu e prea general, de raportul calitate-preț. Mai vorbim și de schimbarea atitudinii consumatorului de turism, nu mai este cel de acum cinci sau 10 ani. Oamenii, mă rog, mai vor și altceva. Poate vorbim și de faptul că nu sunt lucrători foarte buni în zona asta. Uitați-vă, am desființat școlile care făceau barmani sau ospătari, sau bucătari, și se confruntă hotelierii și deopotrivă cei din restaurante cu această chestiune”, a mai spus Vergil Chițac.

„Anul trecut s-a discutat despre lărgirea plajelor – asta iar e o temă falsă. Noi trebuie să le spunem tuturor că lărgirea plajelor este un proiect de mediu, e un proiect național, nu unul turistic. E vorba de un proiect de combatere a eroziunii costiere, care ține 50 de ani de acum încolo. Problema plajelor este a celor care vor închiria de la Apele Române plajele respective și trebuie să le dea un caracter funcțional, turistic, care să atragă turismul”, a continuat primarul Constanței.