Ciolacu: Prioritatea unu a acestei guvernării este această criză în energie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a avut, miercuri, o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă şi cu liderii formaţiunilor din coaliţia de guvernare, pentru a încerca să rezolve problema crizei energetice.

Ciolacu: Prioritatea unu a acestei guvernării este această criză în energie


Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a avut, miercuri, o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă şi cu liderii formaţiunilor din coaliţia de guvernare, pentru a încerca să rezolve problema crizei energetice, care reprezintă o prioritate a actualei guvernări.

"Am avut o întâlnire la primul ministru, în cabinetul primului ministru, împreună cu ceilalţi preşedinţi ai coaliţiei şi cu secretarii generali ai partidelor, o întâlnire convenită pentru a vedea unde am ajuns cu soluţiile în ceea ce priveşte această criză în energie. Părerea mea, şi am văzut că şi a domnului Cîţu, şi a primului ministru, prioritatea unu a acestei guvernări este această criză în energie, pe care Guvernul trebuie să vină cât mai repede cu soluţiile cele mai bune", a spus Marcel Ciolacu la România Tv.
El a mai spus că Guvernul, într-o viitoare şedinţă, ar urma să facă o propunerea referitoare la facturile la energie pe luna ianuarie, iar apoi să fie rezolvată situaţia pentru lunile februarie şi martie. Ulterior vor avea loc alte discuţii şi propuneri pentru perioada următoare, începând cu aprilie.
El a menţionat că nu caută vinovaţi pentru această situaţie.
"Eu nu caut vinovaţi şi am plecat în aceste discuţii şi nu am intrat în această guvernare împreună cu colegii mei, cel puţin politic nu a fost decizia cea mai bună pentru PSD, dar decât să fim acuzaţi de către români că am preferat să criticăm şi să creştem în sondajele de opinie, totuşi am luat această decizie şi ne-am implicat în actul de guvernare unde prioritatea zero atât a mea, cât şi a colegilor mei sunt nevoile românilor şi aşteptările românilor. (...) Discuţiile de astăzi au fost aplicate, îmi cer scuze că nu pot să dau detalii, dar nici nu am ajuns la o formă finală, pachetul gândit de colegii mei cu specialiştii de la partid, împreună cu ministrul de Finanţe a fost prezentat primului ministru şi grupului de lucru care s-a creat. A fost în grup împreună cu primul ministru şi ministrul Justiţiei, şi ministrul Energiei, şi ministrul Finanţelor, au lucrat patru ore numai pe aceste soluţii. Şi soluţiile venite de la ministerul Energiei, vedem care este soluţia cea mai bună şi mai eficientă pentru perioada când va expira această OUG”, a transmis preşedintele social-democraţilor. 
Referitor la moţiunea simplă pe numele ministrului Energiei Virgil Popescu, Ciolacu a explicat că faptul că PSD nu a votat pentru demiterea ministrului nu înseamnă că acesta a primit un cec în alb din partea social-democraţilor
"PSD nu putea susține o moțiune ipocrita a celor de la USR. Când erau la guvernare cu PNL, toți de la USR salutau această liberalizare făcută fără cap și fără noimă. Acum toți suntem pompieri pentru găsirea unor soluții un pic târzii. PSD nu decontează ce au făcut alții, ci își vede de treaba și vine cu soluții. Am venit și pe IMM-uri, și pe agricultură. Eu am fost prin țară pentru a vedea realitatea și să știți că nu ne așteaptă oamenii cu aplauze. Astăzi domnul ministru Popescu nu a primit un cec în alb, ci PSD nu a putut să fie parte la o ipocrizie a USR", a adăugat Ciolacu.
"Cred că m-am exprimat eu greșit. La partide se mai face o agendă și unele idei sunt luate pe nemestecate. În primul rând trebuie să avem discuții cu rețelele de supermarketuri. Plafonare înseamnă și compensare. Eu, statul, despăgubesc producătorul cu suma pe care nu o încasează prin plafonare. Sunt vreo trei propuneri. Dacă credem că doar industria românească trebuie să tragă ponoasele acestei crize, dacă nu înțelegem că trebuie o abordare unitară, intervenim prin cadrul legislativ și am terminat. Nu impune nimeni un preț producătorilor, e o aberație. Soluția trebuie pregătită, dacă e nevoie să se intervină la alimentele de bază: pâine, carne, făină, ulei etc. Noi avem vreo 70% consum de carne de pui. Nu vorbim de raționalizare, cartele, Ceausescu. Vorbim de o limitare", susţine preşedintele PSD.