Eurostat: Rezervările turistice online au continuat să crească în trimestrul doi din 2023

Numărul nopţilor petrecute de turişti în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt în Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor online, a crescut cu 15,8 la sută în trimestrul doi din 2023.

Eurostat: Rezervările turistice online au continuat să crească în trimestrul doi din 2023


Numărul nopţilor petrecute de turişti în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt în Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, a crescut cu 15,8%, la 153 milioane, în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Astfel, platformele de turism continuă să depăşească nivelul anterior pandemiei şi să stabilească noi valori lunare record: în aprilie, 46,7 milioane de nopţi au fost petrecute de turişti în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor Airbnb, Booking, Expedia Group şi Tripadvisor, o creştere de 19,5% comparativ cu aprilie 2022. În mai au fost 47,6 milioane de nopţi (o expansiune de 22,6%), iar în iunie 58,7 milioane de nopţi (un avans de 8,4%).
În primul semestru din 2023, oaspeţii au petrecut aproximativ 237 milioane de nopţi în spaţii de cazare închiriate pe termen scurt din Uniunea Europeană, rezervate prin intermediul platformelor online. Este o creştere semnificativă comparativ cu 2022 (199 milioane de nopţi, o expansiune de 18,8%), mult peste nivelul de dinaintea pandemiei (193 milioane de nopţi în 2019, o creştere de 22,6%).
Deşi destinaţiile tradiţionale de vacanţă din zonele costiere rămân populare pe parcursul întregului an, alte regiuni cu un caracter sezonier mai pronunţat apar în top 20 în timpul lunilor de iarnă din 2023. Cele mai populare regiuni rezervate prin intermediul platformelor online în primul trimestru din 2023 au fost Rhône-Alpes în Franţa (5,2 milioane de nopţi) şi regiunile spaniole Canare (cinci milioane de nopţi) şi Andaluzia (4,3 milioane de nopţi). Regiunile dependente de turismul de iarnă, cum ar fi Tirol în Austria (1,9 milioane de nopţi), au de asemenea o poziţie ridicată în top.
Franţa şi Spania au fiecare câte cinci regiuni în top 20 cele mai populare regiuni din Europa, Italia şi Portugalia au câte trei, Austria două, iar Polonia şi Ungaria au fiecare câte una.
Datele statistice reprezintă rezultatul acordului dintre Comisia Europeană şi cele patru platforme private de economie colaborativă, încheiat în martie 2020.