Iohannis, de Ziua Veteranilor: Le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic

Președintele Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, în care a subliniat că eroilor nu li se datorează doar respect, ci și continuitatea pe drumul euro-atlantic.

Iohannis, de Ziua Veteranilor: Le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic


Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, în care a subliniat că eroilor nu li se datorează doar respect, ci și continuitatea pe drumul euro-atlantic.

"Astăzi, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații, cinstim și onorăm faptele de vitejie ale camarazilor noștri, care, prin profesionalismul, curajul și dedicarea dovedite în misiunile desfășurate în teatrele de operații, au făcut ca România și Armata României să fie atât de apreciate în întreaga lume. (...) 
Acestor eroi le datorăm nu doar recunoștință și respect, ci și continuitatea noastră pe drumul euro-atlantic. (...) 
Din păcate, dragi veterani, din cauza pandemiei de COVID-19, nu avem posibilitatea să fim împreună pentru a comemora această zi emblematică și să arătăm recunoștința pe care o purtăm eroilor noștri, dar gândurile noastre se îndreaptă în această zi spre toți Eroii Patriei noastre.
Mulţumesc familiilor militarilor care participă la operaţii desfăşurate sub egida NATO, ONU sau UE în Angola, Afganistan, Irak, Bosnia şi Herţegovina, Mali şi Kosovo pentru sprijinul acordat celor aflaţi departe, care contribuie la afirmarea României în cadrul comunităţii internaţionale.
Demni urmaşi ai valorilor fundamentale ale ostaşului român – onoarea, demnitatea, disciplina şi solidaritatea –, militarii noştri sunt veritabili ambasadori ai României, acolo unde interesele ţării o cer, fiind apreciaţi de comandanţii şi camarazii lor din statele aliate şi partenere pentru profesionalismul, dăruirea şi spiritul de sacrificiu pe care le dovedesc la datorie.
Vă mulţumesc, dragi şi bravi veterani, pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi a poporului român, vă urez multă sănătate şi succes deplin în activitate!", a transmis Klaus Iohannis.
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedaţi.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.
În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.