Iohannis: Primarii să ia cele mai bune decizii, inclusiv prin planuri de reducere a consumului de energie

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că Executivul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populaţia, dar că este esenţial ca primarii să ia cele mai bune decizii pentru comunităţile lor.

Iohannis: Primarii să ia cele mai bune decizii, inclusiv prin planuri de reducere a consumului de energie


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, la Gala Asociaţiei Municipiilor din România, că una dintre provocările majore ale acestei perioade ține de creşterea preţurilor la energie şi gaze. Guvernul a luat măsurile ce țin de el pentru a proteja populația, dar primarii trebuie să ia și ei cele mai bune decizii pentru comunităţile lor, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie, a transmis Iohannis. Mesajul a fost comunicat de către Cătălina Galer, Consilier de stat – Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

„Mă bucur că tradiţia Galei Asociaţiei Municipiilor din România a putut fi reluată, după doi ani dificili în care pandemia de COVID-19 a generat numeroase obstacole în organizarea acestui eveniment. În semn de apreciere pentru eforturile depuse de primarii municipiilor în slujba cetăţenilor, am acordat şi în 2022 Înaltul Patronaj acestui eveniment. Ediţia din acest an are o semnificaţie aparte, deoarece recunoaşte performanţele administraţiei publice locale, prin premierea iniţiativelor care au contribuit la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor. În acelaşi timp, evenimentul le oferă membrilor Asociaţiei Municipiilor din România oportunitatea de a împărtăşi experienţe şi bune practici şi, totodată, motivaţia de a realiza cât mai multe proiecte necesare pentru dezvoltarea comunităţilor, în beneficiul cetăţenilor. Traversăm vremuri complicate, în care ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse. Dumneavoastră, primarii municipiilor din România, aveţi o misiune care nu este deloc uşoară, aceea de a găsi soluţii potrivite şi de a gestiona resursele într-un mod cât mai eficient şi responsabil, astfel încât cetăţenii să facă faţă dificultăţilor cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi”, a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis de către Cătălina Galer, consilier de stat - Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, miercuri la Gala Asociaţiei Municipiilor din România.
Președintele a transmis că traversăm o perioadă dificilă, pentru că ne confruntăm cu o serie de crize suprapuse.
„Creșterea prețurilor la energie și gaze, amplificată de războiul de la granițele noastre, este una dintre provocările majore ale acestei perioade. Guvernul a adoptat măsurile necesare pentru a proteja populația, dar este esențial ca dumneavoastră, primarii, să luați cele mai bune decizii pentru comunitățile locale pe care le administrați, inclusiv prin implementarea unor planuri de reducere a consumului de energie. Să fiți aproape de cetățeni, să îi ghidați și să îi sprijiniți atunci când au nevoie. Este foarte important ca în îndeplinirea atribuțiilor dumneavoastră să rămâneți atașați valorilor democratice și să promovați constant participarea publică, dialogul între cetățean și autorități”, le-a comunicat Iohannis primarilor.
Aleșii locali au la dispoziție fonduri guvernamentale și europene consistente, așa că au șansa de a dezvolta comunitățile lor și de a reduce inegalitățile existente: „Cetățenii așteaptă, pe bună dreptate, să găsească în fiecare municipiu servicii publice eficiente”.
Șeful statului a mai transmis că, de asemenea, clima și dezvoltarea durabilă trebuie să rămână aspecte prioritare, căci schimbările climatice sunt pericole reale pentru întreaga populație: „Este absolut necesar ca fiecare proiect pe care îl implementați să fie sustenabil și să țină cont de efectele pe care le are asupra mediului înconjurător”.