Iohannis: Suntem cu toții foarte îngrijorați. Pe primul loc pentru noi toţi este sănătatea românilor

Preşedintele Klaus Iohannisa declarat joi, la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că până acum autorităţile au făcut faţă provocărilor, că pe primul loc este sănătatea românilor.

Iohannis: Suntem cu toții foarte îngrijorați. Pe primul loc pentru noi toţi este sănătatea românilor


Preşedintele Klaus Iohannisa declarat joi, la videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, că până acum autorităţile au făcut faţă provocărilor, că pe primul loc este sănătatea românilor şi că trebuie luate măsurile adecvate pentru a reduce mobilitatea oamenilor. Videoconferinţa are loc în contextul în care este luată în calcul carantina pentru municipii reşedinţă de judeţ, inclusiv pentru Sibiu.

"E nevoie de măsuri care vin în principal din două zone: zona de protecție - portul măștii, distanțare, igienă și mobilitate - trebuie să luăm măsuri pentru a reduce mobilitatea populației. Nu putem spune că am îngrădit pandemia, dar avem primele rezultate după măsurile luate.
Măsurile nu au fost însă suficiente, vedem că la ATI numărul persoanelor crește, avem prea multe decese și atunci s-a impus un nou set de măsuri restrictive. Măsurile luate sunt corecte și așteptăm rezultatele în 2-3 săptămâni. S-a impus al doilea set de măsuri pentru că numărul de cazuri grave a crescut prea mult.
Noile măsuri trebuie implementate ferm, corect și explicate. Mă aștept la dumneavoastră, cei din prefecturi, poliție și Jandarmerie, să fiți foarte fermi, pentru că e vorba de măsuri de sănătate publică, pentru că în joc e viața multor români. Așadar, fermitate, claritate, până când înțelege toată lumea să le respecte. Aceste măsuri au fost discutate cu specialiștii și toți au fost de acord că nu putem merge mai departe fără aceste măsuri.
Așadar, aștept de la dumneavoastră claritate, fermitate, o mai bună comunicare publică, însă să nu deveniți sursă de știri panicarde. Nu trebuie să fim panicați!
Există și un licăr de speranță: ați observat că în ultimele două zile au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știu când vor fi disponibile, dar e foarte porbabil ca ele să fie la dispoziția noastră din primul trimestru din 2021, în tranșe. Vom avea doze în tranșe, se va începe cu vaccinarea personalului medical. Toate acestea sunt în pregătire. Până ataunci, gestionăm pandemia și depinde de noi să o facem bine.
Intenţionez să facem faţă şi în continuare acestor provocări. Pe parcursul pandemiei am observat cu toţii că e evident că cel mai important lucru e să luăm măsurile care se impun pentru a îngrădi răspândirea pandemiei. Vă reamintesc că pe primul loc pentru noi toţi, deci şi pentru dvs. e sănătatea românilor, însă pentru asta e nevoie de măsuri care vin în principal din două zone. Prima zonă e zona de protecţie şi vorbim aici de măsuri care au fost luate din fericire de câtva timp de Guvernul Orban e vorba de distanţare, purtarea măştii şi igienă. Pe de altă parte, este vorba de mobilitate, pentru a reduce contactul între persoanele sănătoase şi persoanele infectate. Deja au fost luate măsuri care au dus la dezbateri de tot felul, acele măsuri vedem că deja dau rezultate. Cu siguranţă aţi observat că numărul de cazuri creştea foarte mult şi acum suntem deja în a treia săptămână unde numărul maxim de infectări se situează la 10.000 şi sunt multe zile când este sub 10.000. Din nefericire, vedem că avem un număr important de decese. Mult prea mulţi români mor de această boală şi evident s-a impus un nou set de măsuri restrictive. Încă de acum câteva luni de zile, împreună cu Guvernul, am decis ca autorităţile locale să ia măsurile în plan local”, a subliniat Iohannis.
Şeful statului are o videoconferinţă cu prefecţii pe tema gestionării epidemiei de COVID-19, alături de prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.