Merkel şi Macron îndeamnă la o coordonare în cadrul UE cu privire la redeschiderea frontierelor

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii Europene să-şi coordoneze politicile în privinţa redeschiderii frontierelor.

Merkel şi Macron îndeamnă la o coordonare în cadrul UE cu privire la redeschiderea frontierelor


Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii Europene să-şi coordoneze politicile în privinţa redeschiderii frontierelor în contextul pandemiei de COVID-19 şi să ia măsurile necesare împotriva noilor variante ale virusului, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Macron a spus că ţările UE ar trebui să manifeste vigilenţă pentru a nu permite propagarea noilor variante de coronavirus, adăugând că Uniunea Europeană urmăreşte evoluţiile din Marea Britanie, care a înregistrat o creştere accentuată a cazurilor raportate săptămânal de contaminare cu varianta Delta.
"Unele ţări şi-au redeschis frontierele mai devreme din motive legate de industria turismului, dar trebuie să fim atenţi pentru a nu importa noile variante"', a declarat el într-o conferinţă de presă comuna cu Merkel, înainte de o cină de lucru la cancelaria din Berlin.
Angela Merkel a completat:"Nu putem acţiona ca şi cum coronavirusul s-ar fi sfârşit". "Măsuri de precauţie sunt în continuare necesare, astfel încât să avem o vară cu multe libertăţi, dacă nu chiar toate", a spus ea.
Referitor la relaţiile Uniunii Europene cu Rusia, Merkel a declarat că blocul comunitar ar trebui să menţină dialogul cu Moscova, în pofida diferenţelor majore în probleme de securitate şi asupra conflictelor din Ucraina şi Siria.
"Rusia este o mare provocare pentru noi, dar Rusia este şi vecina continentală a Uniunii Europene şi trebuie să ne asigurăm că toate atacurile hibrid (cibernetice) sunt oprite", a spus Merkel.
"Pe de alta parte, avem interesul să rămânem în dialog cu Rusia dacă dorim securitate şi stabilitate în Uniunea Europeană, oricât de dificil ar fi aceasta", a insistat ea.
Cancelarul german a adăugat:"Cred că din moment ce preşedintele SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu omologul său rus,Vladimir Putin, şi poartă un dialog deschis, este important ca şi noi de partea europeană să facem exact la fel".
În ceea ce priveşte economia UE, Emmanuel Macron a declarat că prioritară este relansarea, dar nu discuţiile despre regulile bugetare prevăzute în Pactul de stabilitate şi creştere.
Preşedintele francez s-a aflat vineri seara în capitala Germaniei pe fondul eforturilor de pregătire a Consiliului European preconizat să se desfăşoare în 24-25 iunie. A fost încă o ocazie pentru preşedintele francez de a se întâlni cu Angela Merkel, al cărei mandat se apropie de sfârşit şi care nu mai va candida pentru un nou mandat de cancelar.