Metsola: România aparține spațiului Schengen. Vă vom susține.

România aparţine spaţiului Schengen, a declarat, luni, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Metsola: România aparține spațiului Schengen. Vă vom susține.
Foto: presidency.ro


România aparţine spaţiului Schengen, a declarat, luni, la Bucureşti, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

"România merită să fie în Schengen. Românii trebuie să intre în Schengen după 11 ani. Nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen", a spus ea, într-o conferinţă de presă alături de preşedintele Klaus Iohannis.
Înaltul oficial european a afirmat că se fac eforturi pentru ca această situaţie să fie rezolvată cât mai curând.
”Am spus şi săptămâna trecută la Consiliul European şi am îndemnat toţi liderii guvernele Uniunii Europene să îndeplinească promisiunile făcute acestei ţări în urmă cu 11 ani. Pur şi simplu nu există niciun motiv justificabil pentru a nu primi România şi Bulgaria în spaţiul Schengen". 
Preşedintele Parlamentului European a arătat că ”toate condiţiile pentru aderare sunt îndeplinite”. 
”Atunci chestiunea trebuie rezolvată şi trebuie să mergem mai departe şi să insistăm ca această chestiune să fie rezolvată în 2023”, a mai completat Metsola. 
Roberta Metsola a mai precizat în privința preluării președinției Consiliului European de către Suedia, că liderii europeni sunt optimiști cu privire la aceasta.
„Se pare că vor avea o președinte de excepție, într-o perioadă foarte dificilă de altfel”, a susținut Metsola.
În privința nemulțumirilor Austriei asupra subiectului migrației, Roberta Metsola a precizat că „este un subiect care domină în general alegerile europene și în funcție de țară poate fi un aspect sezonier”, arătând că „2022 e deosebit din punctul acesta de vedere. Am reușit să declanșăm un mecanism de solidaritate care permite statelor membre să absoarbă un flux mai mare de migranți. (...) Solidaritatea se află în miezul acestei probleme. Sunt sigură că putem găsi solidaritatea necesară pentru fiecare stat membru. Trebuie să avem o politică care să fie și umană, și fermă față de cei care nu au o justificare. Să combatem traficanții care exploatează oameni. Aștept cu mare interes desfășurarea acestei discuții”, a mai spus Roberta Metsola, subliniind că „lărgirea zonei Schengen este esențială. Intrarea în Schengen consfintește ce se întâmplă de facto”, adică faptul că toate statele UE au arătat că aplică acquis-ul Schengen, ceea ce înlătură îngrijorările.