Ministerul Educaţiei: Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ

Ministerul Educaţiei a precizat joi că nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ.

Ministerul Educaţiei: Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ


Ministerul Educaţiei a precizat joi că nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ.

Potrivit Ministerului Educaţiei, în acest an se efectuează plata primei tranşe din diferenţele de drepturi salariale cuvenite personalului din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021.

Pentru aplicarea prevederilor OUG 48/2022 privind plata diferenţelor de drepturi salariale cuvenite personalului din învăţământul de stat pentru perioada 1 iulie 2017 - 31 august 2021, Ministerul Educaţiei a dezvoltat, în cadrul aplicaţiei informatice EDUSAL, un modul dedicat calculării tranşelor cuvenite.

"Nu există disfuncţionalităţi în asigurarea salariilor personalului din învăţământ. OUG 48/2022 se referă la diferenţe salariale, iar în acest an se efectuează plata primei tranşe. Nu există personal în sistem pentru care, în urma prelucrării datelor, sumele rezultate să fie negative. (...) Deşi au fost transmise instrucţiuni de utilizare a aplicaţiei informatice şi au fost organizate mai multe sesiuni de instruire în sistem videoconferinţă cu personalul responsabil la nivel de judeţ/municipiul Bucureşti, au apărut unele erori de calcul privind diferenţele aferente, rezultate din operarea programului informatic sau prin utilizarea acestuia în cazul unor categorii de persoane care nu făceau parte dintre beneficiarii ordonanţei", susţine Ministerul Educaţiei, într-un comunicat remis presei.

Pentru ca personalul beneficiar să intre în posesia sumelor cât mai repede, Ministerul Educaţiei a propus iniţial termenul de 19 octombrie pentru introducerea datelor şi prelucrarea acestora, însă ca urmare a solicitărilor federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, termenul a fost prelungit până la data de 28 octombrie.

Ministerul Educaţiei susţine că monitorizează permanent aplicarea prevederilor OUG 48/2002 şi asigură suportul tehnic pentru inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ.

Totodată, la data de 1 noiembrie, Ministerul Educaţiei va pune la dispoziţia inspectoratelor şcolare toate sumele necesare pentru a se efectua plăţile către beneficiari.