Numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ a ajuns la 10

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, Irina Popa.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ a ajuns la 10
Foto: ziarpiatraneamt.ro


Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, Irina Popa.

"Zece persoane au fost declarate decedate, iar şapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul de gardă", a spus, la Antena 3, Irina Popa. Potrivit acesteia, în urma incendiului nu a fost necesară evacuarea altor persoane decât cele aflate la etajul doi al spitalului.
Ea a precizat că pentru transportul pacienţilor au sosit la Piatra Neamţ ambulanţe din Iaşi, Bacău şi Roman.
ACTUALIZARE 20:40 ISU confirmă bilanțul de 10 morți și 7 răniți grav.
Ministrul sănătății a precizat că opt dintre victimele decedate sunt din salonul unde a izbucnit incendiul, iar două din  salonul alăturat.
ISU a anunțat resursele medicale care sunt implicate în acest moment:
ISU NT: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
ISU IS : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
ISU BC - 1 Autospecială pentru transport victime multiple
ISU SV - 1 Autospecială pentru transport victime multiple
SAJ Neamț - 9 Ambulanțe tip B.
Pentru transportul pacienților, mijloacele de la ISU BC și ISU SV vor fi încadrate cu personal medical de la Spitalul Județean Iași.
ACTUALIZARE 20:30 Zece pacienți au decedat, iar șapte persoane sunt în stare critică, inclusiv medicul care s-a aruncat în flăcări care să salveze pacienții, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Neamț.
ACTUALIZARE 20:21 Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat la Digi24 că bilanțul a crescut la 8 decese, iar medicul a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafața corpului, iar pe membre are arsuri de gradul IV. 
Secția ATI este pentru pacienți COVID, iar un scurtcircuit ar părea să fie cauza incendiului, a spus ministrul sănătății.
ACTUALIZARE 20:14 Recent, în secția ATI se făcuseră reamenajari pentru a face loc pacienților. Incendiul a pornit într-un singur salon și ulterior s-a extins.
Potrivit unor martori oculari, s-ar fi produs mai întâi o explozie. Fiind saloane ATI, există surse de oxigen. 
ACTUALIZARE 20:08. Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.
Ministrul Nelu Tătaru va pleca la Piatra Neamț.
ACTUALIZARE 20:00 În urma incendiului, 7 persoane au decedat, una prezintă semne vitale slabe și una (medicul de gardă) prezintă arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corporală, anunță ISU.
ACTUALIZARE 19:55 Comunicat al Spitalului Județean Neamț: „Sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț a avut loc un incendiu care a afectat secția de ATI - unde erau internați, în două saloane, 16 pacienți. La acest moment șapte dintre pacienți sunt decedați, iar al optulea se află în stare critică.
În același timp, un medic care se afla în secție se află în stare gravă, suferind răni extinse.
Ceilalți pacienți nu mai pot fi îngrijiți în secția de ATI și urmează să se facă toate demersurile pentru a fi transferați către alte spitale.
Conducerea SJU Piatra Neamț îi asigură pe pacienți că, în continuare, echipa medicală este la muncă și intervine pentru a oferi tratamentul necesar celorlalți pacienți internați în celelalte secții ale unității medicale”.
Medicul de gardă, care a suferit arsuri grave, precum și ceilalți pacienți din ATI vor fi preluați de Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Au fost mobilizate cinci autospeciale, între care două pentru victime multiple și două pentru terapie intensivă, a declarat la Digi24 Diana Cimpoeșu, șefa UPU.
Mariana-Irina Popa, purtător de cuvânt ISU Neamţ: "Incendiul s-a produs la etajul 2, în clădirea principală, unde funcţionează UPU. Au rezultat, în urma incendiului, 7 decedaţi. 8 persoane aflate în salonul alăturat au fost evacuate. Cei evacuaţi sunt pacienţi." 
Pacienţii evacuaţi ar urma să fie transferaţi la spitalul judeţean Iaşi.
La fața locului au fost identificate 8 victime. Medicul de gardă a suferit arsuri de gradul II și III pe 40% din suprafața corporală și un alt pacient este în stare critică.
Incendiul a fost cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție. O celulă de criză a fost constituită la nivelul Ministerului de Interne.
Inițial, au intervenit cadrele medicale, care au încercat să stingă incendiul și să acorde ajutor pacienților. Unul dintre medici ar fi suferit arsuri, potrivit unor surse.