Pelerinajul de la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei se va desfășura conform regulilor de siguranță

Pelerinajul și ceremonialul religios, desfășurat pe 30 noiembrie cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii „Peștera Sf. Apostol Andrei” va avea loc anul acesta cu respectarea regulilor de siguranță.

Pelerinajul de la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei se va desfășura conform regulilor de siguranță


Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a anunțat vineri, 26 noiembrie, că pelerinajul și ceremonialul religios, desfășurat pe 30 noiembrie cu ocazia sărbătoririi hramului mănăstirii „Peștera Sf. Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin, va avea loc anul acesta cu respectarea regulilor de siguranță.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei este un moment de mare importanță pentru noi, întreaga comunitate de credincioși din țară, cu precădere pentru cei din Dobrogea. Pelerinajul la mănăstirea aflată în zona Ion Corvin va fi permis, conform legislației actuale, dar cu respectarea mai multor reguli, gândite de autorități special pentru protecția sanitară a fiecărui participant”, spune Silviu Coșa.
Astfel, purtarea măștii este obligatorie pe tot parcursul pelerinajului, personalul de cult se va asigura că este păstrată o distanță de cel puțin doi metri între participanți și va realiza un triaj observațional, respectiv cine prezintă semne, cum ar fi tuse, strănut, rinoree, nu va avea acces. Totodată, aceștia vor trebui să dezinfecteze periodic toate obiectele și suprafețele frecvent atinse. Toate aceste măsuri preventive sunt cuprinse în ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Secretariatului de Stat pentru Culte nr. 685/939/2021 privind regulile de protecție sanitară care trebuie respectate la organizarea procesiunilor și/sau pelerinajelor religioase.
Participanții pot proveni și din afara localității în care va avea loc pelerinajul, dar nu pot ajunge acolo folosind transporturi organizate sau curse ocazionale, conform art. 4, pct. 3 din anexa 3 a HG 1183/2021.
Așadar, nimeni nu poate interzice dreptul la credință, autoritățile doar facilitează desfășurarea unui eveniment religios, cu respectarea unor norme pe care, personal, le consider de bun simț. Fac apel la conștiința tuturor enoriașilor. Același lucru îl așteptăm și de la personalul de cult, care va beneficia de sprijinul și ghidarea forțelor MAI”, a mai transmis prefectul județului Constanța.