Peste 200 de militari din şapte țări au început exerciţiul Sea Breeze 23.3

Peste 200 de militari din şapte state, printre care şi Ucraina, participă la exerciţiul multinaţional Sea Breeze 23.3", organizat timp de patru zile, începând de luni, pe Marea Neagră şi în Delta Dunării.

Peste 200 de militari din şapte țări au început exerciţiul Sea Breeze 23.3


Peste 200 de militari din şapte state, printre care şi Ucraina, participă la exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 23.3", organizat timp de patru zile, începând de luni, de Forţele Navale Române şi ale Statelor Unite ale Americii, pe Marea Neagră şi în Delta Dunării.

Obiectivul principal al desfăşurării exerciţiului constă în dezvoltarea interoperabilităţii operaţionale şi tactice dintre ţările participante, în domeniul luptei împotriva dispozitivelor explozive, în special, cel al minelor marine derivante, în vederea asigurării libertăţii de navigaţie.
La exerciţiul "Sea Breeze 23.3", condus de Comandamentul Componentei Navale "Viceamiral Ioan Georgescu", participă forţe şi capabilităţi destinate luptei împotriva dispozitivelor explozive din Bulgaria, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, România, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Ucraina.
Forţele Navale Române participă la exerciţiul multinaţional cu dragorul maritim 30 "Sublocotenent Alexandru Axente", nava rapidă de scafandri "Venus", vedeta blindată 179 "Posada", ambarcaţiuni rapide de tip RHIB, specialişti EOD (Explosive Ordnance Disposal / eliminarea dispozitivelor explozive), specialişti de la Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcţiei Hidrografice Maritime, un pluton de infanterişti marini, trei transportoare amfibii blindate de cercetare, bărci de asalt şi ofiţeri de stat major.
Din partea Statelor Unite ale Americii participă o aeronavă de patrulare şi recunoaştere maritimă P-8 Poseidon şi scafandri EOD cu ambarcaţiuni şi tehnică specifică, iar din partea celorlalte state participă scafandri şi specialişti EOD cu tehnică specifică şi ofiţeri de stat major.

"Exerciţiul se desfăşoară în raioane maritime şi fluviale, acestea sunt delimitate, în primul rând, de specificul acţiunilor. Concret, în apropierea portului Constanţa sunt raioanele de desfăşurare a acţiunilor pentru scafandri EOD, în raioane maritime din apele teritoriale ale României se desfăşoară acţiunile specifice navelor cu capabilităţi de luptă contra minelor şi, de asemenea, în nordul Deltei Dunării sunt acţiuni ale Flotilei Fluviale reprezentate de nave din Flotila Fluvială şi personal şi tehnică militară din carul Regimentului Infanterie Marină", a declarat comandor Adrian Dincă, din cadrul Forţelor Navale Române.
El a fost întrebat de ziarişti dacă organizatorii exerciţiului se aşteaptă la o supraveghere din partea Rusiei, pe parcursul manevrelor militare.
"Exerciţiul se desfăşoară în apele teritoriale ale României, dar există şi această posibilitate. Personalul român participant la activitate are proceduri clare privind modul de acţiune în astfel de situaţii. (...) În funcţie de specificul acţiunilor sunt şi procedurile adaptate la aceste activităţi", a spus Dincă.

Comandorul a mai fost întrebat şi cât de important este acest exerciţiu, în contextul în care la graniţa şi pe teritoriul ţării noastre cad drone.
"Obiectivele principale ale Forţelor Navale Române, în ultima perioadă, au fost axate pe principalele tipuri de ameninţări din regiune, respectiv pericolul de mine din Marea Neagră şi, în ultima perioadă, începând cu luna iulie, ca urmare a suspendării acordului cerealelor, sunt axate şi pe activităţi de supraveghere şi cercetare desfăşurate în apropierea graniţelor României", a afirmat Dincă.

Conform acestuia, la exerciţiul "Sea Breeze" participă 227 de militari, dintre care 164 sunt din cadrul Forţelor Navale Române şi 63, reprezentanţi ai celorlalte ţări participante.
Exerciţiul multinaţional "Sea Breeze 23.3" este organizat, în perioada 11 - 15 septembrie, de Forţele Navale Române şi Forţele Navale ale Statelor Unite ale Americii (SUA) în comun, în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române din Marea Neagră şi Delta Dunării, ceremonia oficială de deschidere a exerciţiului având loc, luni, în portul Constanţa.