Preşedintele CE, Ursula von der Leyen: România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen: România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa


Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, joi, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră i-a ajutat nu numai pe refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

"România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii. România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova. România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în sânul Europei. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a spus Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.
De asemenea, oficialul european a transmis faptul că România și-a asumat un nou proiect umanitar, care va funcționa pe toată durata războiului. Mai exact, este vorba despre un centru de ajutor pentru refugiați.
„Vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapid refugiaților. Comisia Europeană a propus activarea unui mecanism temporar de protecție care ne permite să oferim refugiaților ucraineni drepturi de reședintă, locuințe, un gest de compasiune și datoria noastră morală de europeni. Am emis ghiduri pentru a simplifica procedurile la frontieră. În al doilea rând, oferim sprijin umanitar (…) Am înființat un centru de ajutor pentru cetățenii ucraineni în România.
Nu vom uita solidaritatea poporului român. Vom institui sancțiuni împotriva conducerii ruse, astfel încât să putem reduce capacitatea de a-și ataca vecinii. Am instituit sancțiuni fără precedent, care vor fi aplicate de partenerii din întreaga lume, sancțiuni economice.
În cazul în care situația se înrăutățeste, suntem gata să răspundem. În caz de represalii, încercam să ne diversificăm sursele de energie”, a declarat oficialul european într-o conferință de presă comună cu Klaus Iohannis.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, joi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis.
Şefa Comisiei Europene se află în România de miercuri seară, când a avut o întrevedere cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.