Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat că Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI.

Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din Adunarea Interparlamentară a CSI


Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, a anunţat luni că Republica Moldova va iniţia procedura de retragere din cadrul Acordului privind Adunarea Interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente (CSI) din care face parte, relatează Radio Chişinău, Deschide.md şi Noi.md.

"Am luat decizia de a iniţia procesul de denunţare de către Republica Moldova a acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI", a declarat preşedintele legislativului moldovean, Igor Grosu, în cadrul unei conferinţe de presă.
"După 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului, nu a ferit ţara de embargouri economice şi şantaj energetic", a subliniat Igor Grosu.
El a mai spus că prezenţa în CSI nu a apărat ţările membre de atacuri militare, război şi ocupare ilegală a teritoriilor suverane. "După ce o ţară fondatoare a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi comunitate", a declarat Igor Grosu.

Preşedintele parlamentului de la Chişinău a mai subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este "un prim pas", iar autorităţile "evaluează acum următorii paşi".
CSI a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente de către preşedinţii Republicii Belarus, Federaţiei Ruse şi Ucrainei. R.Moldova a aderat la acest organism în 1994.

Grosu a afirmat că decizia ca Republica Moldova să se retragă din Adunarea Interparlamentară a fost luată în urma consultărilor cu Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare (pro-european) şi cu preşedintele Maia Sandu, notează Noi.md.
"După mai multe discuţii cu cetăţenii în cadrul vizitelor în teritoriu, discuţii în cadrul fracţiunii parlamentare PAS, după consultări cu preşedinta Maia Sandu şi reprezentanţii guvernului, anunţ că am luat decizia de a iniţia procedura de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunităţii Statelor Independente", a declarat Grosu.
El a adăugat că va propune în curând legislativului să ceară în mod oficial premierului Dorin Recean să pregătească un proiect de lege pentru a denunţa acordul, notează EFE.