România, învinsă la cinci goluri de Norvegia la turneul preolimpic

Naționala de handbal feminin a României a cedat în compania Norvegiei, scor 24-29, și va avea duminică un meci decisiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

România, învinsă la cinci goluri de Norvegia la turneul preolimpic
Foto: FRH


Selecționata de handbal feminin a României a cedat în compania Norvegiei, sâmbătă seară, scor 24-29, și va avea duminică un meci decisiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu Muntenegru.

La finalul partidei cu naționala nordică, antrenorul Adrian Vasile a declarat că partida de mâine va fi una „pe viață și pe moarte”.
România a început bine partida și s-a aflat pentru scurtă vreme chiar și la conducere în debutul jocului, însă balanța s-a dezechilibrat rapid, iar „tricolorele” au cedat în final la cinci goluri diferență. Cum Muntenegru a produs marea surpriză vineri, când a învins-o pe Norvegia cu 28-23, naționala noastră este obligată să învingă la cel puțin cinci goluri diferență pentru a spera la calificare.
Doar în prima repriză au reuşit tricolorele să pună probleme serioase adversarei, după care au cedat treptat presiunii nordice, dar au plătit şi tribut propriilor ratări. Handbalistele României au fost iritate de mai multe ori şi de maniera prea liberă de arbitraj în opoziţie cu deciziile ”la milimetru” acordate Norvegiei de către cuplul danez Christiansen - Hesseldal Hansen.
Principala marcatoare a României a fost Cristina Neagu, cu 10 goluri.
Meciul cu Norvegia a reprezentat şi debutul pe banca tehnică tricoloră a antrenorului Adrian Vasile, care a preluat reprezentativa în urmă cu două luni.
Vineri, în prima zi a grupei, Muntenegru a produs surpriza şi a învins favorita la calificare, Norvegia, cu 28-23 (13-12), astfel că după două zile, Muntenegru şi Norvegia au câte 2 puncte, iar România 0.
În aceste condiţii, meciul de duminică, dintre Muntenegru şi România devine capital pentru calificare, fiind importantă şi diferenţa de scor la care tricolorele ar învinge.
Grupele 1 şi 2 au următoarea componenţă: grupa 1 (în Spania) - Spania, Suedia, Argentina, Senegal; grupa 2 (Ungaria): Rusia, Serbia, Kazakhstan, Ungaria.
Rezultatele de vineri în aceste grupe sunt Kazakhstan - Ungaria 19-46, Rusia - Serbia 29-24 şi Spania - Suedia 28-28, iar sâmbătă s-au jucatSerbia - Ungaria 23-31 şi Suedia - Argentina 34-21, ultima dispută a zilei fiind între Rusia - Kazakhstan.
Primele două clasate în fiecare din cele trei grupe se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Naţionala României a mai participat de patru ori în istoria sa la Jocurile Olimpice, cu următoarele clasări: locul 4- în 1976, locul 7 - 2000, locul 7 - 2008, locul 9 - 2016.
Cristina Neagu, căpitanul naţionalei tricolore, a participat la ediţiile JO din 2008 şi 2016.