Tăriceanu: Măștile promise vor ajunge la români după ce trece și pandemia. Licitația mirosea a aranjament cu Guvernul

Președintel AlDE, Călin-Popesu Tăriceanu, s-a arătat din nou indignat de acțiunile Guvernului Orban, în special de măștile de protecție care ar fi trebuit să ajungă la persoanele vulnerabile

Tăriceanu: Măștile promise vor ajunge la români după ce trece și pandemia. Licitația mirosea a aranjament cu Guvernul


Președintel AlDE, Călin-Popesu Tăriceanu, s-a arătat din nou indignat de acțiunile Guvernului Orban, în special de măștile de protecție care ar fi trebuit să ajungă la persoanele vulnerabile. 

"La modul cum se mișcă Guvernul Orban, măștile promise încă din luna mai vor ajunge la românii care au nevoie de ele după ce trece și starea de alertă, după ce trece și pandemia, dar, cel mai probabil, în timp pentru campania electorală!
Nici nu s-a terminat bine licitația măștilor pentru persoanele vulnerabile că ea s-a și blocat! L-am văzut cu toții pe Ludovic Orban care tuna și fulgera împotriva celor care au contestat licitația, o licitație care mirosea a aranjament încă de la început.
Cunoscându-l pe Orban și cât de șmecher îi place să se dea, eu citesc în altă cheie contestația. Scopul acestei contestații este de a da timp companiei care a câștigat licitația să aducă cele 115 milioane de măști și să se încadreze în niște termene contractuale pe care altfel nu le-ar fi putut respecta. Între două opțiuni, ambele rele - ori firma care a câștigat licitația avea deja milioanele de măști în România și atunci licitația miroase a aranjament cu Guvernul, ori nu le are în țară și nu are nici o șansă să le aducă în 7 zile, conform contractului - Ludovic a recurs la o metodă ingenioasă: se contestă licitația pentru a da timp companiei prietene să le aducă în țară. Până și contestația licitației dubioase miroase de la o poștă. De ce? Tot presa ne ajută: doamna care deține firma care a contestat licitația „făcuse parte din desantul PD-L adus de Monica Ridzi în minister în anul 2009”. Coincidență sau nu că tocmai o persoană care are legătura cu fostul PDL, actualul PNL, contestă licitația? 
Toată lumea câștigă, mai puțin românii care vor mai avea de așteptat până când măștile vor ajunge la ei... dacă vor mai ajunge", a scris Tăriceanu pe Facebook.
Contractul privind măştile gratis pentru populaţia defavorizată a fost contestat. Acest lucru ar putea duce la tergiversarea aplicării măsurii cu câteva luni. Deși autoritățile au anunțat cu surle și trâmbițe că la o lună și jumătate de când purtarea măștii a devenit obligatorie românii săraci vor primi măști gratis, lucrurile nu stau deloc așa.
Firma Best Achiziții a contestat rezultatul licitației organizate de Ministerul Sănătății, în valoare de 73,6 milioane lei fără TVA, pentru cumpărarea celor 115 milioane de măști, potrivit g4media.ro.
Conform aceleiaşi surse, Ministerul Sănătății a anunțat săptămâna trecută că firma Naguma Medical Supply SRL, deținută de omul de afaceri Michael Topolinski, este câștigătorul licitației pentru măștile de protecţie, însă contractul nu fusese semnat.
Măștile urmau să ajungă la persoane vulnerabile, iar termenul de livrare era de şapte zile de la semnarea contractului. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) are în lucru acum această cerere, iar până când contestaţia nu va fi soluţionată, contractul nu va putea fi semnat.
Pe 24 iunie, Ministerul Sănătății anunța că a cumpărat 115 milioane de măști de protecţie pentru persoanele şi familiile defavorizate, acestea urmând să fie distribuite beneficiarilor de către autoritățile publice locale cu ajutorul asistenților medicali comunitari și ai mediatorilor sanitari.
"În urma finalizării achiziției, vor fi cumpărate 115 milioane de măști în valoare de 73.600.000 lei fără TVA, cu un preț unitar de 0,68 lei fără TVA/mască", se arăta în documentul oficial al instituţiei conduse de Nelu Tătaru.