Declaraţia miniştrilor de externe ai NATO: Rusia, exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina

Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU, afirmă miniştrii de externe ai statelor membre NATO.

Declaraţia miniştrilor de externe ai NATO: Rusia, exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina


Rusia este exclusiv responsabilă pentru războiul din Ucraina, care reprezintă "o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU", afirmă miniştrii de externe ai statelor membre NATO în declaraţia comună semnată la reuniunea de la Bucureşti.

"Ne-am adunat aici, aproape de ţărmul Mării Negre, într-un moment când invazia Rusiei din Ucraina, care este în curs de desfăşurare, ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea euroatlantică. Rusia este exclusiv responsabilă pentru acest război, o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU. Agresiunea Rusiei, inclusiv atacurile repetate şi de neconceput asupra infrastructurii ucrainene, lipseşte milioane de cetăţeni ai Ucrainei de serviciile de bază", arată documentul semnat de reprezentanţii diplomaţiilor celor 30 de ţări membre NATO.
Aceştia subliniază că agresiunea rusă "a afectat aprovizionarea cu alimente din lumea întreagă şi a pus în pericol ţările şi popoarele cele mai vulnerabile".
"Acţiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv activităţile hibride, şantajul energetic şi retorica iresponsabilă pe teme nucleare subminează ordinea internaţională bazată pe reguli", arată semnatarii.
Diplomaţii NATO îşi exprimă solidaritatea cu Polonia, după incidentul din 15 noiembrie, care a dus la morţi în rândul civililor.
De asemenea, miniştrii de externe vorbesc despre atitudinea "crudă" a Rusiei în Ucraina, cu deportări forţate, tortură şi "comportament barbar" faţă de femei şi copii.
"Condamnăm atitudinea crudă a Rusiei faţă de populaţia civilă din Ucraina, încălcările şi abuzurile drepturilor omului, cum ar fi deportările forţate, tortura, comportamentul barbar faţă de femei, copii şi persoane vulnerabile", arată documentul.
Şefii diplomaţiilor din ţările NATO subliniază că "aceia care sunt responsabili de crime de război, inclusiv violenţe sexuale pe timpul conflictelor armate, trebuie să răspundă pentru acţiunile lor".
Totodată, demnitarii reuniţi la Bucureşti condamnă "toate părţile, inclusiv Belarus, care susţin activ războiul de agresiune împotriva Ucrainei".
Miniştrii de externe salută prezenţa şefului diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, la Bucureşti, în prima zi a ministerialei NATO, se angajează să nu recunoască aşa-zisele teritorii anexate de către Federaţia Rusă, şi să continue să sprijine Ucraina.
"Suntem profund solidari cu guvernul ucrainean şi cu poporul ucrainean, în efortul lor eroic de a-şi apăra naţiunea şi ţara şi aducem un omagiu tuturor cei care şi-au pierdut vieţile. Rămânem de neclintit când este vorba de angajamentul nostru faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Nu vom recunoaşte niciodată anexările ilegale ale Rusiei care încalcă flagrant Carta ONU. Vom continua să acordăm sprijin politic şi practic Ucrainei care îşi apără suveranitatea şi integritatea teritorială şi valorile noastre comune împotriva agresiunii ruse şi vom acorda acest sprijin atât cât este nevoie", se mai arată în declaraţie.
În acest context, precizează semnatarii, NATO se va coordona cu partenerii relevanţi pentru a consolida rezilienţa Ucrainei şi pentru a ajuta această ţară să contracareze "campaniile de dezinformare şi minciunile Rusiei". De asemenea, miniştrii aliaţi se angajează să susţină Ucraina "în eforturile de a-şi repara infrastructura energetică şi de a-şi apăra poporul de atacurile aeriene".
Declaraţia comună reînnoieşte angajamentul aliat faţă de reconstrucţia şi reformele Ucrainei, după război, astfel încât această ţară să îşi asigure "viitorul liber şi democratic, să îşi modernizeze sectorul de apărare, să consolideze interoperabilitatea pe termen lung şi să descurajeze agresiuni viitoare".
"Vom continua să consolidăm parteneriatul nostru cu Ucraina, pe parcursul aspiraţiilor sale euroatlantice", arată miniştrii de externe aliaţi în document.
Declaraţia comună a fost transmisă în prima zi a reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.