Încep lucrările de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu

Primarul Vergil Chițac, a anunțat că vor începe lucrările de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu. Autorităţile locale au semnat astăzi contractul de execuţie a lucrărilor.

Încep lucrările de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu


Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat că vor începe lucrările de modernizare a bulevardelor 1 Decembrie 1918 și Alexandru Lăpușneanu. Autorităţile locale au semnat astăzi contractul de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa, între GARA CFR şi staţiunea Mamaia”. În aceste condiții, mii de constănțeni nu vor mai avea unde să-și parcheze mașinile. Asta va duce la conflicte între locatarii blocurilor de o parte și de alta tronsonului.

Semnarea contractului prin care vor fi demarate lucrările are loc la un an de când a fost parafat contractul de finanțare dintre autoritatea locală și Agenția pentru Dezvoltare Regională SUD-EST a unui proiect care vizează reabilitarea tronsonului dintre Gară și stațiunea Mamaia (b-dul 1 Decembrie 1918 și b-dul Alexandru Lăpușneanu), un proiect care se pliază pe nevoile actuale de mobilitate din Constanța. 
Prin aceste lucrări urmărim încurajarea utilizării transportului public și a celui alternativ, fluidizarea traficului și eliminarea poluării. Mai mult decât atât, concomitent cu acest proiect vom proceda și la înlocuirea magistralei termice de pe același tronson pentru a evita clasicele situații în care o lucrare nouă de suprafață este spartă imediat pentru lucrări la rețelele subterane. În acest fel, câștigăm pe toate planurile“, a declarat Vergil Chițac.

Proiectul presupune execuția următoarelor lucrări: 
- modernizarea și resistematizarea spațiului rutier existent (introducere benzi dedicate transportului public, amenajare piste pentru biciclete, reabilitare stații pentru transportul public, reamenajare trotuare etc.);
- amenajări peisagere (spații verzi și plantare copaci);
- instalații electrice și iluminat public pentru pistele de biciclete și trotuare;
- dotări și mobilier urban inteligent;
- infrastructură de comunicații.
Mai exact, vorbim despre 143.000 mp de asfalt, peste 44.000 mp de trotuare, aproape 8 km de piste de biciclete, peste 11 km de benzi de circulație dedicate transportului public, iar tot acest traseu va fi adaptat pentru persoanele cu dizabilități.
Proiectul are o valoare 91.361.614, 40 lei și se derulează prin Programul Operațional Regional 2014 -2020, Axa prioritară 4. Obiectivul general al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea mobilității urbane în Municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de transport corespunzătoare arterelor rutiere bd. 1 Decembrie 1918 și bd. Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modurilor de transport mai prietenoase cu mediul, prin creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu transportul public, cu bicicleta și pietonale, precum și adaptarea la nevoile persoanelor cu dizabilități și mobilitate redusă.