Iohannis: Sunt de acord cu o comasare a alegerilor

Nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, a declarat miercuri, la Strasbourg, preşedintele Klaus Iohannis la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Iohannis: Sunt de acord cu o comasare a alegerilor


Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat de reporteri despre posibilitatea de a fi comasate alegerile din România, miercuri, la Strasbourg, după discuția cu președinta Parlamentului European, și a spus că nu este împotriva unui astfel de demers „dacă se face bine, dacă se organizează din timp”.

Întrebat de reporteri despre scenariul comasării, Președintele României s-a arătat de părere că „patru rânduri de alegeri este foarte mult”.
„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp și se anunță, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a declarat Klaus Iohannis.
Într-o altă apariție publică, Klaus Iohannis declara că discuția despre o eventuală comasare „este legitimă”.
„În ce privește alegerile, eu știu că există o discuție în coaliția de guvernare pentru a găsi soluții. Discuția este legitimă, fiindcă patru rânduri de alegeri într-o jumătate de an, practic, din iunie până în decembrie, este foarte, foarte greu de gestionat, și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea efectiv mai puține rânduri de alegeri. Cum va gestiona coaliția aceste chestiuni vom vedea, nu este treaba Președintelui să se implice în negocierile coaliției de guvernare pentru astfel de chestiuni, însă ar fi bine să se ia o decizie cât se poate de repede”.