Simona Halep poate reveni pe teren. TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de ITIA.

Simona Halep poate reveni pe teren. TAS i-a redus suspendarea de la 4 ani la 9 luni


Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a admis apelul depus de jucătoarea română de tenis Simona Halep şi i-a redus la nouă luni suspendarea de patru ani dictată de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA).

TAS admite apelul depus de Simona Halep şi reduce perioada de ineligibilitate a acesteia de la patru ani la nouă luni. Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită dispozitivul hotărârii arbitrale Hotărâre arbitrală cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător. De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obţinute de dna Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament şi premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA şi apelul depus de Simona Halep este admis în parte (cererea sa de antedatare a începerii suspendării la 29 august 2022 este respinsă)”, a precizat TAS într-un comunicat postatt pe site-ul oficial.
Simona Halep nu a mai jucat din octombrie 2022, când a fost suspendată provizoriu. Ea  nu a mai jucat tenis de 17 luni. Astfel, pentru că suspendarea sportive din Constanța a fost redusă la 9 luni, înseamnă că ea poate juca încă de acum. Suspendarea ei ar fi trebuit să expire în iulie 2023. 
Primul turneu la care Simona Halep poate reveni este Miami Open (19-31 martie). Ea nu este în clasamentul WTA, ceea ce înseamnă că va fi nevoită să ceară un wildcard.