Contramiralul de flotilă în retragere, Niculae Ștefan a trecut la cele veșnice

Ne alăturăm cu tristețe tuturor celor care deplâng, astăzi, decesul unui cetățean de onoare al municipiului Constanța, contramiralul de flotilă în retragere Niculae Ștefan

Contramiralul de flotilă în retragere, Niculae Ștefan a trecut la cele veșnice


"Ne alăturăm cu tristețe tuturor celor care deplâng, astăzi, decesul unui cetățean de onoare al municipiului Constanța, contramiralul de flotillă în retragere Niculae Ștefan. Un om al mării, care și-a dedicat întreaga viață și carieră Marinei Militare și orașului său adoptiv, Constanța. Niculae Ștefan, născut la 28 august 1935 în satul Barza, comuna Stoborăști (ulterior comuna Tufeni), județul Olt, “fiu de plugar din Olt” – cum îi plăcea să spună, a sosit în Constanța încă din tinerețe, atras irezistibil de mirajul mării", au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

A urcat treptele carierei militare ocupând succesiv numeroase funcții de conducere în structurile Marinei Militare, în special în învățământul militar de marină. A fost inițiatorul Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”, a luptat permanent pentru simbolurile mării și ale orașului și pentru cauze mari: Monumentul “Crucea Marinarilor”, reînființarea Colegiului Militar Național „Alexandru Ioan Cuza” – fostul Liceu Militar de Marină, școală emblematică a orașului Constanța etc.
“Niciodată nu și-a pierdut cadența”, cum îi spunea încă din copilărie tatăl său. Deși în rezervă, Niculae Ștefan a activat ulterior în Liga Navală Română – al cărei vicepreședinte a fost o perioadă îndelungată; a fost un rezervist implicat activ și permanent în viața civică a orașului. A fost un antrenor motivațional pentru zeci și sute de copii care au iubit marea, marina și Constanța. A făcut lobby pentru marină și pentru Constanța în satele din sudul României, în Olt și Argeș, unde a construit iubire pentru „Marea cea Mare” și pentru Tomis. 
S-a stins astăzi, astfel, unul din avocații simbolici și spirituali ai acestui oraș, care a dus faima acestuia în cătunele fără lumină din sud, unde copii ca el și-au hrănit și împlinit, din pledoariile sale, visul de a deveni ofițeri și amirali. A scris cărți autobiografice și s-a luptat pentru Gloria Marinei și a Tomisului, două iubiri de la care nu și-a luat niciodată concediu. Pentru cea de-a treia, iubirea pentru locurile natale, i s-a acordat statutul de cetățean de onoare al comunei sale natale, Tufeni – comună legată deloc întâmplător de Constanța prin legăturile de sânge ale fraților Simu (Vladimir Simu, inginer arhitect, primul proiectant al cetății Tomisului din perioada 1878-1905, a fost totodată boier filantrop al comunei Tufeni). În vara acestui an a reușit, printr-o premoniție a fatalității, să își publice ultima carte – “Pe marea vieții. Eseuri autobiografice”, pe care a lansat-o la Muzeul Național al Marinei din Constanța. De astăzi, contramiralul de flotilă în retragere Niculae Ștefan nu mai navighează “pe marea vieții”. Și-a găsit portul către care a navigat senin și netulburat, iar de mâine cadeții de marină din Constanța vor găsi în biografia sa din cărțile de istorie ale orașului nenumărate motive pentru a iubi necondiționat Marina și Tomisul.