Crește costul standard per elev. Cîmpeanu: Școlile din mediul rural au cea mai mare nevoie de creștere a finanțării

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat adoptarea prin hotărâre de Guvern a unor măsuri privind creșterea costului standard per elev.

Crește costul standard per elev. Cîmpeanu: Școlile din mediul rural au cea mai mare nevoie de creștere a finanțării


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat adoptarea prin hotărâre de Guvern a unor măsuri privind creșterea costului standard per elev. Astfel, este pentru prima oară când va fi introdus un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferențiat pentru mediul rural.

"O veste pe care o consider bună, necesară mai ales în această perioadă este că am adoptat astăzi în Guvern un lucru esențial, spun eu, pentru școlile din România care înregistrează două premiere la nivel de hotărâre de Guvern. Costul standard per elev rămâne la același nivel pentru cheltuieli salariale, nu crește, 6.111 lei per elev, însă noutatea este următoarea... Pentru prima oară din anul 2012 de când finanțarea învățământului preuniversitar se face pe baza standardului per elev, după ce am avut creșteri ale costului standard per elev, destinat pregătirii materiale și profesionale, accentuez, doar cu inflația în fiecare an, în acest an avem creșteri de 16%, de 26% și 36%. 
Avem o creștere de 16% a prețului standard unitar, de la 387 de lei per elev la 450 de lei per elev. În anii anteriori au fost creșteri cu 1-2% cu inflația. 26% este creșterea bugetului Ministerului Educației pentru aceste cheltuieli materiale și pregătirea personalului în școli. Și lucrul cel mai important, este prima oară când avem un cost standard per elev pentru materiale diferențiat pentru mediul rural. Am spus că școlile din mediul rural au nevoie cel mai multe de finanțare. Această creștere este de 36%, de la 397 de lei, la 526 de lei pentru. Au fost adoptate prin hotărâre de Guvern aceste creșteri. Consider că este un lucru bun care creează premise pentru micșorarea diferenței dintre școlile din mediul urban și școlile din mediul rural", a anunțat Sorin Cîmpeanu în cadrul unei conferințe de presă.