Iohannis: Până în vară vom termina prima campanie de vaccinare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este posibil să terminăm, până în vară, această primă campanie de vaccinare în cazul în care lucrurile merg bine.

Iohannis: Până în vară vom termina prima campanie de vaccinare


Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că "este posibil să terminăm, până în vară", această primă campanie de vaccinare în cazul în care "lucrurile merg bine".

"Astăzi, în cadrul ședinței CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni de zile. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile pe care se bazează și foarte multe alte detalii despre vaccinare. Toate aceste lucruri vor fi prezentate pe larg mâine, la Guvern.
În săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru public. Este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficiem de prima tranșă de vaccin, cu circa 1 milion de doze.
În prima tranșă va fi vaccinat întregul personal medical și persoanele din grupele de risc. Vaccinarea este voluntară, este sigură, este eficientă, se face planificat. Este foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european. Intenția de vaccinare în zona medicală este de circa 80%. Este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare. 
Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, un proiect pilot, așa vor arăta centrele de vaccinare, cu o zonă de primire, zonă de discuție cu medicul, zona de vaccinare și o zonă de vaccinare după vaccinare. Există un registru electronic confidențial unde sunt înregistrate toate vaccinurile. Este nevoie de vaccinare în două tranșe, la un interval care va fi comunicat. Suntem bine pregătiți, așteptăm vaccinurile și personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății. Abia aștept să vină vaccinul și să ne apucăm de reconstrucție, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia și să reajungem la normalitate", a declarat Klaus Iohannis.