Stoltenberg: Comandanții noștrii au activat planul de apărare chimică. Ar afecta direct oamenii din țările NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spune că Rusia încearcă să creeze pretexte legate de folosirea armelor chimice și biologice, acuzând Ucraina șau aliații NATO că ar pregăti utilizarea acestora.

Stoltenberg: Comandanții noștrii au activat planul de apărare chimică. Ar afecta direct oamenii din țările NATO
Foto: nato.int


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg spune că Rusia încearcă să creeze pretexte legate de folosirea armelor chimice și biologice, acuzând Ucraina șau aliații NATO că ar pregăti utilizarea acestora. În același imp, Stoltenberg a subliniat că folosirea armelor chimice va schimba natura războiului pentru că încalcă tratatele internaționale.

„Suntem îngrijorați pentru că am văzut că Rusia vrea să creeze un pretext legat de armele chimice și biologice, am văzut asta în trecut din partea Rusiei. Orice utilizare de arme chimice și biologice ar schimba total natura acestui conflict și va avea consecințe pe scară largă. Ar afecta direct oamenii din țările NATO pentru că s-ar răspândi în țările NATO. Știm că Rusia a folosit arme chimice în Siria”.
”Noi, șefii de stat și de guverne ale celor 30 de state NATO, ne-am adunat astăzi pentru a ne adresa agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a zdruncinat pacea în Europa și duce la o enormă suferință umană și distrugeri. Condamnăm invazia Rusiei în Ucraina în cei mai puternici termeni posibili. Cerem președintelui Putin să înceteze imediat războiul și facem apel la Belarus să înceteze complictatea”, se arată în declarația oficială a NATO publicată de secretarul general al NATO pe twitter, înaintea conferinței de presă.