Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în UE. Vaccinul se administrează într-o singură doză

Comisia Europeană a acordat, joi, o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul anti-COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat în UE. Vaccinul se administrează într-o singură doză
Foto: local12.com


Comisia Europeană a acordat, joi, o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru vaccinul anti-COVID-19 creat de Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice ale grupului Johnson & Johnson.

Autorizarea condiționată se referă la faptul că aprobarea produsului medical se face într-un timp rapid, pe baza a mai puține date științifice decât în cazul autorizării obișnuite, procedura fiind justificată de situația specială creată de pandemia de coronavirus.
"Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită doar o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70 % din populația adultă până la sfârșitul verii", a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Portofoliul nostru conține în prezent patru vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19, pe care ne străduim să le oferim cetățenilor din Europa și din afara ei cât mai curând posibil. Un vaccin cu doză unică poate influența radical viteza de implementare a campaniei de vaccinare. Intrarea pe piață a vaccinului Janssen asigură accesul la un total de până la 1,8 miliarde de doze de vaccinuri aprobate de la diferite platforme tehnologice — acest lucru este esențial pentru asigurarea accesului la vaccinuri pentru Europa și partenerii noștri internaționali. Vom continua să depunem eforturi neobosite pentru a sprijini producătorii de vaccinuri și pentru a ne asigura că aceștia livrează dozele necesare, astfel cum a fost convenit în contractele noastre", a spus, la rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Vaccinul Janssen va fi administrat în doză unică adulților cu vârsta de peste 18 ani pentru prevenirea COVID-19. Vaccinul se bazează pe un adenovirus, un virus inofensiv care transmite „instrucțiunile” din partea virusului care cauzează COVID-19.
Acest lucru permite celulelor proprii ale organismului să producă proteina specifică virusului COVID-19.
Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19.
Adenovirusul din vaccin nu se poate reproduce și nu cauzează boală, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.